Et gråt skydække hviler over Valby, mens vinden benytter enhver lejlighed til at skyde genvej gennem S-togs-tunneller og skjorteknapper.

Jeg er på vej til Nyttehaveforeningen Ellebakken og bruger den ti minutter lange gåtur fra Åmarken Station på at bande mit umodne valg af plateausandaler langt væk.

Men hverken vejret eller forkerte sandaler kan holde på min opmærksomhed, da gitterlågen ind til nyttehaverne først er åben. Et levende hav af farver byder mig velkommen, og jeg lader mig suge ned i farveladehavet uden modstand.

Karen Bæk Andersen, der er formand for de farvestrålende nyttehaver, kommer mig i møde. Hun er på cykel direkte fra gymnastiksalen.

- Jeg træner min mave og min lænd en gang om ugen. Resten af træningen foregår i haven, siger hun.

God jord og gule hindbær

Karen Bæk Andersen har haft have i nyttehaveforeningen i seks år, og hun blev formand for foreningen tidligere på året. I hendes have står gule og lyserøde hindbær, lange asparges, sorte druer samt violette blomsterhoveder og strækker sig ivrigt op mod den blygrå himmel.

- Jeg går mest op i at forbedre min jord. Det gør jeg ved at lægge kompost på flere gange om året og ved at plante forholdsvist tæt for at undgå udvaskning. Planterødder er gode til at holde sammen på det hele, siger Karen og kanter sig ind mellem hindbærbuskene for at finde et gult hindbær til mig.

- Gule hindbær er sødere end røde, siger hun og rækker mig et. Og selvom hindbærret ikke er så modent, som det kan blive, så fylder en blommeagtig sødme min mund.

Vi kanter os videre fra Karens havelod via en smal sti beplantet med græs.

- Det er meget begrænset, hvor meget plads vi må bruge på græs og stier, fordi det er nyttehaver. Haverne skal have lov at blomstre og bære frugt, siger hun.

Fællesskab der fremmer

Blandt de godt 126 havelejere i Nyttehaveforeningen Ellebakken er en del pensionister, der knokler på deres lodder både hverdage og weekender.

- Mange af de ældre herude nyder virkelig godt af det sociale aspekt ved nyttehaverne. Det er en helt mental renselse at komme herud og pleje sin have samtidig med, at man får talt med nogen.

Og ud over fællesskabet, så er havearbejdet også gavnligt for kroppens fysik. Karen fortæller om en mand i nyttehaveforeningen, der før han fik sit havelod havde så slemme rygsmerter, at han ikke sov om natten.

- Men efter arbejdet i haven, hvor han bruger sin krop, så sover han godt hver nat, fortæller hun.

Gift nytter ikke

I nyttehaverne må der hakkes og rives - aldrig sprøjtet. Giften passer ifølge Karen Bæk Andersen rigtig dårligt sammen med de værdier, som haverne står for.

- Nyttehaver skal der høstes og spises fra, og uanset om man vil have snorlige bede eller kaos på sit havelod, så har man ikke brug for gift for at opnå noget af det, siger hun.

Mens jeg kigger ud over farverne og frodigheden i haverne og ser de mange variationer i plantelivet, får jeg lyst til at spørge Karen, om en nyttehave også er tiltænkt at gøre nytte for naturen.

- Jeg tror ikke, at det ligger i begrebet, men der er jo en form for biodiversitet her, og alle blomsterne, frugttræer og buske tiltrækker bier, så vi yder jo et bidrag i en eller anden forstand.

Hør radio fra Nyttehaveforeningen Ellebakken, hvor P1 Natursyn var på besøg