Bladlus

Spørgsmål

Jeg har giftfri have og søger råd omkring bladlus i rosenbedet.

Svar

Der er tre sider i vores havebog om roser, men hvis du har brug for mere viden, så vil jeg foreslå dig at kigge på Havenyt.dk, hvor der er en artikel om lus.

Myrer

Spørgsmål

Vi har mange myrer, både under terrassen og ved soklen af vores hus, hvor de også kommer ind i huset. Er det nødvendigt at bruge gift, eller kan vi komme af med myrerne på en anden måde?

Svar

Udendørs bør man prøve at klare sig uden gift. Langs soklen og på terrassen kan man hælde kogende vand ned i myreboet en gang om dagen, til de er væk. Det slår myrerne og deres pupper ihjel, og tager kun nogle få dage.

Myrer kan godt lide at have det tørt og varmt, og derfor kan man få dem til at flytte ved at vande med masser af koldt vand. Det kan f.eks. have effekt i et bed eller drivhus. Man skal blive ved, til myrerne er væk. Det kan godt tage nogle dage eller måske uger.

Til myrer inde i huset kan det være nødvendigt at bruge myrelokkedåser, som jo indeholder gift. Myrerne kan også bo under fundamentet, hvor man jo ikke kan komme til at hælde kogende vand. Her kan en myrelokkedåse indendørs også være nødvendig. Der er forskel på, hvilken gift der er i myrelokkedåserne. Vi anbefaler, at man går efter dem, der bruger aktivstoffet Spinosad, som er godkendt til økologisk dyrkning. Kig på deklarationen.

Både indendørs og udendørs betaler det sig at sørge for, at der ikke er mad til myrerne – især søde ting som sukker, marmelade, saft og honning, men også krummer på køkkenbordet eller på terrassen kan tiltrække myrer.

Vi har også hørt om nogen, der har haft succes med at lokke myrerne væk fra huset, hvis man har et hjørne af haven eller en nabogrund, hvor de gerne må være. Et spor af sukker og en lille bunke sukker der, hvor de gerne må være, skulle kunne klare det. Jeg har ikke prøvet det selv. Karna Maj på havenyt.dk foreslår, at man inviterer myrerne til at bygge bo i en omvendt urtepotte, fyldt med sand, et sted, hvor de gerne må være.