Paller til bede

Spørgsmål

Jeg bor i en andelsforening hvor vi har købt brugte paller og desuden pallerammer til at lave kasser til jord, som vi vil dyrke grøntsager i til andelsboligforeningen. Diskussionen kom op, om det kan være et problem, at pallerne er imprægnerede eller har været brugt til transport af gift eller andet (det er brugte paller). Vi lægger jo et lag af et eller andet, der stopper vandet mellem pallen og den jord, vi fylder i. Der er mange små børn i foreningen som jo gerne skulle kunne spise tomater, ærter m.m. fra kassen. Hvad vil I anbefale at man bruger til at lægge imellem for at spærre vandet? - og skal man bruge noget andet end brugte paller?

Svar

Vi har ikke kunnet finde oplysninger om, hvad pallerammer er lavet af, og om de er imprægnerede. Imprægnering koster dog penge, og oftest vil vi antage, at de er ubehandlede. Det er dog aldrig godt at vide, hvad de har været brugt til, og det kan leverandøren næppe oplyse om.

Erfaringerne med forurenet jord viser, at det hovedsagelig er rodfrugter som kartofler, rødbeder og gulerødder, der kan optage forurening fra jorden. For afgrøder, hvor man kun spiser det, der er over jorden, er der ikke nogen problemer, så længe jorden ikke er stærkt forurenet.

På havenyt.dk er der en artikel om materialevalg til højbed, den vil vi anbefale jer at læse.