Sprøjter ind over skellet

Spørgsmål

Jeg forsøger at dyrke min have uden gift. Men hvad gør man så, når naboen sprøjter ind over skellet med ukrudtsmiddel, der er beregnet til landbrug? Jeg har naturligvis bedt ham om at lade være – men han fortsætter på 3. år med at sprøjte. Hvad kan man gøre?

Svar

Det er et rigtig træls problem, du har, og det er nok en ringe trøst, at du ikke er alene. Det er et almindeligt problem for mange, der bor ved siden af konventionelle landmænd. Desværre er lovgivningen på området elendig.

Vi anbefaler altid, at man forsøger at løse problemet med godt naboskab. I princippet kan du godt politianmelde naboen for at sprøjte ind over skel, men det vil nok for altid ødelægge muligheden for at få et godt forhold til naboen. Derfor kan der være brug for at strække sig langt – også længere, end man har lyst til.

Ane Bodil Søgaard har skrevet om reglerne og hvordan man kan håndtere problemerne i forhold til naboer, der sprøjter, på Havenyt.dk.

På Landsforeningen Praktisk Økologis side kan du finde lidt hjælp til at håndtere problemerne. Der ligger et brev, som er udformet af Landsforeningen Praktisk Økologi sammen med Danmarks Aktive Forbrugere, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Plums Økologifond, og som du kan give din nabolandmand om problemet. Læs brevet her.

I Danmarks Naturfredningsforening arbejder vi på at få politikerne til at ændre reglerne, så landmænd får pligt til at udlægge en sprøjtefri zone langs private haver, økologiske arealer, natur osv. Men det er nok desværre ikke noget, der sker en af de næste dage.

Hvis naboen ligefrem sprøjter ind over din grund, kan du sætte nogle kraftige pæle i skel, så sprøjtebommen ikke kan komme ind over din grund.

I områder med konventionelt landbrug

Spørgsmål

Vi er en lille familie, der leder efter en stor grund, så vi kan få masser af have, som vi selvfølgelig gerne vil have giftfri. Min udfordring lige nu, er at meget af det, vi kigger på, er i områder med konventionelt landbrug. Jeg er meget bekymret for, om vi kan beskytte os selv og vores jord mod naboens sprøjterier. Har I nogen ideer til, hvad vi kan gøre? Jeg tænker der må være andre, der står i samme problematik, men jeg har ikke fundet så meget på nettet, har I ideer til hvor jeg kan finde information? Kan det hjælpe at plante levende hegn rundt om vores grund, som både kan skærme for det, der kommer i luften, når der sprøjtes, og kan opsuge det i vandet i jorden, så det ikke kommer ind til vores grund?

Svar

Både i Danmarks Naturfredningsforening og i Landsforeningen Praktisk Økologi får vi løbende henvendelser fra haveejere på landet, der bliver generet af naboernes sprøjtning. Desværre er haveejere på landet mere eller mindre retsløse, når det gælder sprøjtende naboer. Det største problem stammer fra afdrift, d.v.s. forstøvede sprøjtegifte, der svæver ind over ens grund, når naboen sprøjter. Her er et tæt, levende hegn nok det bedste værn, men når der bliver sprøjtet med ukrudtsgifte, kan det selvfølgelig gå ud over planterne i hegnet. Spredning gennem grundvandet er stort set uden betydning i den forbindelse.

Ifølge Aarhus Universitet kan man reducere påvirkningen til under 1 % ved at anlægge et skel med en udyrket bræmme på ½ meter og med en beplantning, der er ca. 1 meter højere end den sprøjtede afgrøde - forudsat at der sprøjtes under normale vindforhold og med korrekt indstillet sprøjte. Under alle omstændigheder er det nok sådan, at jo højere, tykkere og tættere et levende hegn, desto mere gift slipper I for.

Når I nu er i gang med at kigge efter en grund, så undersøg eventuelt, hvad det er for en nabo. Der er stor forskel på landmænd. Nogle af dem er hensynsfulde, andre er fløjtende ligeglade. Det kan få stor betydning for jeres fremtidige haveglæde.

Læs mere om problematikken

Landsforeningen Praktisk Økologi, Danmarks Aktive Forbrugere, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Plums Økologifond har sammen udformet et brev, som man kan bruge i dialogen med nabolandmanden.

Læs det her