Ukrudt i haven

Spørgsmål

Hvordan fjerner vi ukrudt fra vores have uden at bruge gift til det? Ukrudtet vokser primært op ad huset, lidt i græsplænen og lidt imellem grus-indkørslen.

Svar

Op ad huset er den bedste løsning nok håndkraft. Hvis ikke huset er brændbart, kan man også bruge en gasbrænder.

I græsplænen er håndkraft desværre det eneste, der dur. Men hvis man slår græsplænen ned til 4 cm og holder den tæt, får man mindre ukrudt i den. Spørgsmålet er også, hvor meget ukrudt man vil tolerere i sin græsplæne. En græsplæne med mange blomster kan også være smuk, og den tiltrækker nyttedyr, især svirrefluer og vilde bier.

I en indkørsel med grus er hakkejernet nummer ét. Det kan betale sig at slibe det, og så fjerne ukrudt på en tørvejrsdag

Snerler

Spørgsmål

Kunne I ikke lave et tema om snerler. Min have er ved at drukne i dem. Jeg knokler dagligt for at holde dem nede, men det er bare ikke nok. Alle steder hvor jeg spørger, er svaret - RoundUp !

Svar

Snerler og andet rodukrudt kræver en lang og vedvarende indsats. Fjern snerlerne en gang om ugen og fortsæt. Det kan godt tage flere år. Med snerler og padderokker kan det ikke betale sig at forsøge at grave rødderne op, da de kan gå flere meter ned i jorden. Omvendt kan rødder af skvalderkål og kvikgræs fjernes med en ihærdig graveindsats - medmindre de er filtret ind i rødder fra buske, hækplanter eller stauder, så man ikke kan grave det hele op.