Døde træer og kvas er guld værd, hvis du vil skabe gode levesteder og fødekilder for insekter og fugle i din have. Så drop turen til genbrugsstationen og lad det døde materiale ligge.

Saml dit kvas og skab biodiversitet
Du behøver ikke hverken gå ud og købe et dyrt insekthotel eller bruge kræfter på at bygge dit eget. Du kan faktisk bare samle dit kvas i haven i en bunke eller et hegn, og så har du et effektiv insektbo.

I stedet for at smide de grene, blade og kviste, efterår og vinter efterlader, ud, kan du samle dem i en bunke eller som et hegn. Kvasbunker eller -hegn gavner nemlig svampe og insekter, som er med til at nedbryde materialet langsomt. Kvas bidrager til biodiversitet i din have ved at tiltrække insekter, som tiltrækker fugle - smart, ikke?

Lav gerne kvashegn og bunker flere steder i haven, både i skygge og i sol.

4 korte om at bygge kvashegn

  • Hvis hegnet kun skal bruges til smågrene, staudetoppe og lidt kvas, kan man vælge at bruge 6–8 cm tykke, tilspidsede grene
  • Stolperne sættes med en afstand på omkring 1 meter i længderetningen. Hvis afstanden overstiger 1,5 meter, bliver det svært at holde styr på indholdet.
  • 80–90 cm er en passende bredde på hegnet. Bliver det smallere end 60 cm, kommer man virkelig på arbejde med saksen, når kvaset skal lægges ned.
  • Højden afhænger naturligvis af hegnets funktion. Dog vil det give meget klippearbejde, hvis det er under 60 cm, og det vil blive besværligt at fylde op og blive noget ustabilt, hvis det bliver højere end 1,5meter.

Bliv klogere på, hvordan du bygger et kvashegn her.

Pas godt på dine gamle træer
Hvis du har et gammelt træ i haven eller på fællesområdet, så pas rigtig godt på det - det er nemlig meget værdifuldt for vigtige arter. I stedet for at fælde gamle træer, kan træerne stynes og topkappes, så de ikke er i fare for at vælte eller smide grenene ned i hovedet på folk.

Det tager selvsagt lang tid at få et gammelt træ, og derfor er situationen alvorlig. De utallige smådyr og insekter, der knytter sig til levesteder på gamle træer, er nemlig i tilbagegang som følge af manglen på gamle træer.

Stubbe er også værdifulde
Hvis du alligevel bliver nødt til at fælde et træ, så lad en 2-4 meter høj stub stå at forgå lige så langsomt. Især træstubbe, der står i solen, er et værdifuldt levested. Du kan gøre din stub mere spændende at se på ved at plante en klatreplante, som tallerkensmækkeren, op ad stammen eller sætte en fuglekasse op, hvis du ikke synes, at stubben pynter nok i sig selv.

Dødt ved er en samlet betegnelse for døde grene, hækafklip og høje træstubbe. Og det er enormt vigtigt for at skabe mere vild natur i haver og parker.

Det døde materiale er nemlig fabelagtige levesteder og gode fødekilder for mange insekter, svampe, fugle og pattedyr.